Sunday, December 20, 2009

BUKIT FRASER

Tempat : Bukit Fraser
Tarikh : 18, 19 Disember 2009 Jumaat & Sabtu

Ini kali ke-2 ke tempat ini, keputusan diambil di saat akhir. Nampak ada banyak perubahan daripada bulan April. Masa tu banyak bangunan sedang dalam pembinaan, sekarang dah siap dan telah beroperasi. Antaranya ialah Puncak Inn. Kelab Golf Fraser's Hill, Scott, Allan's Water.
Sama ada kebetulan atau tidak, sekali lagi saya mengalami hujan renyai-renyai yang memanjang dan kabus yang tidak pernah hilang dari pandangan. Terdengar juga orang yang lalu-lalang kata tempat ini romantik. Ada yang kata tempat ini sesuai untuk orang yang bercinta. Yang pasti, kali ini saya dah bersedia, dan hampir kesemua ceruk telah saya redah. Kabus, jam, dan bangunan ala Inggeris = Bukit Fraser.

Kalau nampak banglo ini banglo itu, itu semuanya tempat penginapan. Harga tak pasti, kena masuk dan tanya.

Banyak juga tempat berekreasi di sini, main golf, tunggang kuda, memanah, boating, jungle trekking, air terjun dsb.

Boating di Allan's Water menjadi daya tarikan baru. RM6 untuk 15 minit. Kalau naik dengan pakwe/ makwe + kabus tebal = romantik gila.

Terdapat banyak laluan jungle trekking di sini. Bagi kaki pencinta alam, tempat ini memang syurga bagi mereka. Pelbagai burung dan tumbuhan boleh dijumpai di sepanjang jalan. Persediaan perlu dibuat sekiranya ingin melakukan aktiviti ini.
Berehat untuk melupakan seketika kesibukan di kota... inilah tempatnya.

No comments:

Post a Comment